Nou cartell per donar a conèixer les diferents peces de carn de les races ramaderes autòctones presents al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Èxit d’assistència a l’acte de lliurament de cargols Slow Food Km0 a l’Ametlla de Mar
21 març, 2019
Visites de descoberta a empreses del sector de la pedra
18 abril, 2019
Èxit d’assistència a l’acte de lliurament de cargols Slow Food Km0 a l’Ametlla de Mar
21 març, 2019
Visites de descoberta a empreses del sector de la pedra
18 abril, 2019
Veure'ls tots

Nou cartell per donar a conèixer les diferents peces de carn de les races ramaderes autòctones presents al Parc Natural de l’Alt Pirineu

L’activitat ramadera i agrícola ha estat i és un agent important en la conservació del patrimoni natural i en la configuració i el manteniment del paisatge de les zones agroramaderes de muntanya del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Incentivar el consum de la carn que se n’obté és un factor clau per a garantir la viabilitat de les explotacions agroramaderes.

Per donar a conèixer les diferents peces de carn que s’obtenen de les races de bestiar autòctones presents a l’espai natural protegit i promoure’n el seu consum, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha editat un cartell divulgatiu i de sensibilització. En aquest cartell, s’hi presenten il·lustracions de les races ramaderes autòctones que s’hi troben: la vaca pallaresa i la vaca bruna dels Pirineus, l’ovella xisqueta i l’ovella aranesa, la cabra pirinenca i el cavall pirinenc català. Per cada tipus de bestiar, s’hi presenta una il·lustració de les diferents peces que se n’obtenen, i un llistat amb les diferents coccions i les peces més indicades per a cada tipus de cocció, des de les més habituals i populars fins a d’altres peces més desconegudes.

L’objectiu és que sigui un material que es pugui mostrar a les carnisseries, restaurants, escoles i altres espais públics que es considerin de l’àmbit del Parc Natural per fomentar la divulgació del consum de les diferents peces de carn, i especialment, d’aquelles parts dels animals que es desconeixen o que no es demanen per manca de coneixements a l’hora de cuinar-les.

En la revisió dels continguts hi han participat les principals associacions ramaderes de l’àmbit del Parc Natural, com l’Associació d’Oví i Cabrum del Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Associació professional de ramaders de la vaca bruna dels Pirineus del Pallars Sobirà, l’Associació de ramaders de vaca pallaresa, l’Associació de ramaders del cavall pirinenc català del Pallars Sobirà,  l’Associació de criadors i productors del cavall pirinenc català de l’Alt Urgell, l’Associació de criadors d’oví de raça aranesa, l’Associació catalana de criadors d’oví de raça xisqueta i l’Associació de criadors de cabrum de raça pirinenca.

El present material divulgatiu es deriva dels resultats de l’estudi El recorregut dels productes ramaders càrnics al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Fase 1. Anàlisi del recorregut dels productes càrnics. Barreres i oportunitats per tancar el cercle encarregat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu. En el marc d’aquesta diagnosi es van identificar diferents línies de treball al llarg dels diferents nivells de la cadena de valor, de les quals, una estava centrada en el consum. Dins d’aquesta línia de treball, es va identificar la necessitat d’impulsar accions de sensibilització i divulgació de les races ramaderes presents al Parc Natural de l’Alt Pirineu per incentivar-ne el seu consum entre la població local i el sector de la restauració.

Des de Raiels n’hem redactat els continguts i hem coordinat l’edició que ha comptat amb diversos col·laboradors i col·laboradores.

Aquí podeu descarregar el cartell