Èxit d’assistència a l’acte de lliurament de cargols Slow Food Km0 a l’Ametlla de Mar

Presentació de la Diagnosi de la competitivitat del sector de la restauració de Solsona i Cardona
14 març, 2019
Nou cartell per donar a conèixer les diferents peces de carn de les races ramaderes autòctones presents al Parc Natural de l’Alt Pirineu
17 abril, 2019
Presentació de la Diagnosi de la competitivitat del sector de la restauració de Solsona i Cardona
14 març, 2019
Nou cartell per donar a conèixer les diferents peces de carn de les races ramaderes autòctones presents al Parc Natural de l’Alt Pirineu
17 abril, 2019
Veure'ls tots

Èxit d’assistència a l’acte de lliurament de cargols Slow Food Km0 a l’Ametlla de Mar

Aquest 18 de març l’Ametlla de Mar s’ha vestit de de festa per acollir l’acte anual del Lliurament del distintiu Km0-Slow Food a restaurants i menjadors escolars (descarregar programa de la jornada), al qual des de Raiels hem donat suport com a Secretaria Tècnica del grup Slow Food-Km0. Una gran carpa situada al Moll Pesquer (La Cala) ha estat l’escenari d’una festa ja consolidada que, després de 10 anys de la seva celebració, impulsa el grup de cuineres i cuiners que aposten de manera forma per la cultura del bo, net i just.

Des de les 10 del matí i fins a les 2 del migdia el Mercat de la Terra ha esdevingut un espai per al coneixement de petits productors i elaboradors d’arreu de Catalunya que segueixen també la filosofia del bo, net i just; molts d’ells ecològics. Durant aquest mercat, les persones assistents han pogut conèixer de primera mà més d’una cinquantena de petits i interessants projectes, així com també degustar-ne els seus productes, a través de tastos proporcionats pels mateixos productors.

Altres activitats paral·leles han complementat l’activitat de matí: una conferència sobre Pesca Sostenible a càrrec del Director General de Pesca, Sr. Sergi Tudela; i la presentació del llibre “La Cuina Tradicional de la Cala”, de M. Teresa Nolla i Gabriel Comes; ambdós actes molt concorreguts tant pel col·lectius de cuineres i cuiners com també per gent de l’Ametlla de Mar. Tot seguit, s’ha realitzat  la reunió de cuineres i cuiners, en que s’han exposat  les principals activitats realitzades durant aquest any, així com també les previsions de futur.

El “Tast Km0”, dinar dissenyat i preparat pels 7 restaurants del convivium Slow Food Tarraco,  ha estat un altre dels moments estrella de la jornada, en que unes 250 persones assistents han pogut degustar la cuina de terres tarragonines basada en criteris del bo, net i just; amb música ambient de Paco en la Luna. Un showcooking a càrrec de postres de l’Ametlla de Mar a càrrec de Gessamí Caramés ha acompanyat el moment de la sobretaula del dinar.

L’acte més esperat de la jornada, el Lliurament de Cargols, conduït per Ruth Troyano i Josep Sucarrats, s’ha iniciat  amb l’entrega dels premis a productors compromesos, reconeixement que atorguen els propis cuineres i cuiners a aquelles iniciatives que es consideren rellevants per la seva implicació en els valors del bo, net i just.  Els projectes reconeguts amb aquesta categoria han estat: L’Espigall, Bolet Ben Fet, l’Escairador, Senglar de Girona, la Segalla i Tòfona de la Conca. Un reconeixement que ha estat molt valorat per part de tots els productors que l’han rebut i que els anima a continuar treballant en el seu projecte, malgrat els reptes que sovint han d’afrontar.

Tot seguit, s’han entregat els premis a les cuineres i cuiners Km0. En total, 51 cuineres i cuiners de restaurants i 8 de menjadors escolars van rebre el distintiu, aquest any representat per una nova placa de ferro que incorpora el logotip de la Comunitat de Cuineres i Cuiners Slow Food de Catalunya, recentment creada. Aquest any són 11 els nous restaurants que s’incorporen a aquest projecte, així com també 7 nous menjadors escolars (gestionats per Ecomenja) que es sumen a l’única escola que fins ara comptava amb aquest reconeixement. Així, els menjadors escolars és un nou projecte que comença a créixer en la família del bo, net i just, però en l’àmbit de l’educació alimentària, a les escoles.

Finalment, s’ha lliurat també una placa a l’alcalde de l’Ametlla de Mar, en Sr. Jordi Gaseni, com a mostra d’agraïment per la implicació que tant l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar com la seva ciutadania han tingut en l’organització de l’acte.

Un any més, el projecte Slow food-Km0 creix, es consolida i es dóna  a conèixer al territori. La jornada de lliurament de cargols és sempre un punt de retrobament entre cuineres i cuiners, productors i productores i altres persones afins projecte, que ajuda a fer xarxa en el sí d’una jornada festiva i de celebració. Un punt d’inflexió que anima i dóna forces a totes les persones que hi participen a continuar treballant de manera coordinada pel bo, net i just. Aquest any, a més a més, la implicació i participació de la població on s’ha dut a terme ha estat també un element que ha donat força i valor afegit a l’acte, sent una mostra real d’un projecte gestat i impulsat amb la participació i implicació de tothom!

Moltes gràcies a totes aquelles persones que ho han fet possible!!

 Per a més informació visiteu el web del projecte Slow Food Km 0.