Visita a Torna Terra i Molí de Bonsfills: 2 experiències agràries innovadores al Solsonès

Jornada d’intercanvi d’experiències sobre models d’iniciatives locals de prestació de serveis a la gent gran
16 maig, 2017
Disponible la “Guia de recomanacions per esdevenir empresa visitable”
29 maig, 2017
Jornada d’intercanvi d’experiències sobre models d’iniciatives locals de prestació de serveis a la gent gran
16 maig, 2017
Disponible la “Guia de recomanacions per esdevenir empresa visitable”
29 maig, 2017
Veure'ls tots

Visita a Torna Terra i Molí de Bonsfills: 2 experiències agràries innovadores al Solsonès

Ahir dia 25 de maig vam acompanyar un  grup de persones a visitar Torna Terra i Molí de Bonsfills,  dues experiències agràries del sud del Solsonès, en el marc de la visita tècnica Coneguem experiències agràries innovadores al Solsonès”,  que hem organitzat conjuntament amb l’Escola Agrària del Solsonès. 

A Prades de la Molsosa ens va rebre l’Arnau Vilaseca que, des de fa 3 anys, després de fer part de la seva trajectòria professional com a educador social a Barcelona, va decidir fer de pagès i donar continuïtat a l’explotació familiar, fent una aposta clara per la innovació i la diversificació. Des de la seva entrada al sector agrari, ha impulsat Torna Terra, projecte cooperatiu basat en la recuperació de varietats autòctones i petits horts; ha participat en la creació de Terra de Profit, un segell de confiança per a promoure la venda alimentària de circuit curt  i ha fet una plantació de pomes ecològiques de muntanya participant en l’associació Biolord. Alhora, continua portant terres de cereals i també gestionant una granja de conills, que des de fa un temps està tractant únicament amb probiòtics. Durant la visita vàrem veure l’Hort de la Bassa del Coll, les plantacions de pomeres ecològiques i la granja de conills.

Per la seva banda, a prop de Vallmanya de Pinós, en Joan i la Pilar del Molí de Bonsfills ens van explicar els inicis de la  seva activitat de cria de pollastres ecològics, l’any 2000, quan la producció ecològica era poc coneguda i comptava amb pocs pagesos i ramaders que hi apostessin. La bona rebuda que van tenir els pollastres entre les persones més properes els va fer decidir tirar endavant el negoci, que avui dia compta amb 8 galliners repartits per tota la finca; amb la intenció d’ampliar-lo properament gràcies a la incorporació del seu fill. Durant la visita vam visitar dos dels galliners i vam poder veure l’entorn on creixen els pollastres, un indret boscós al costat d’una riera, on els animals pasturen tot el dia i complementen la seva alimentació amb pinso 100% ecològic. De la mà del Joan i la Pilar vam poder conèixer altres detalls del negoci, com les vies de comercialització, la gestió dels depredadors (guineus, visó americà i rapinyaires) i la filosofia de respecte a l’entorn natural i al benestar dels animals.

Ambdues experiències són clars exemples de voluntat de canvi i diferenciació en el sector, impulsant noves activitats agràries amb un fort lligam al territori i que cerquen un major valor afegit, com són la producció ecològica o  el cultiu i recuperació de varietats locals. La col·laboració i la creació de xarxes de confiança entre projectes afins és un altre dels valors de Torna Terra i Bonsfills, que creuen fermament que sumar entre iguals permet arribar més lluny.

En definitiva, una jornada que la calor no va impedir que fos molt rica i profitosa. Gràcies Arnau, Joan i Pilar i molta sort en els vostres projectes!

També gràcies a l’Escola Agrària del Solsonès per la seva confiança i a les persones que vau assistir a la visita!