Jornada de presentació:”La carn del Parc Natural de l’Alt Pirineu: recorregut actual, barreres i oportunitats per tancar el cercle i retenir-ne el seu valor”

Jornada Slow Food a Gallecs
23 febrer, 2018
Acte Entrega de Plaques Slow Food-Km0 2018
19 març, 2018
Jornada Slow Food a Gallecs
23 febrer, 2018
Acte Entrega de Plaques Slow Food-Km0 2018
19 març, 2018
Veure'ls tots

Jornada de presentació:”La carn del Parc Natural de l’Alt Pirineu: recorregut actual, barreres i oportunitats per tancar el cercle i retenir-ne el seu valor”

El dijous 15 de febrer, a l’Oficina de Turisme Comarcal de Sort, s’ha dut a terme la jornada de presentació de resultats de l’estudi “El recorregut dels productes càrnics al Parc Natural de l’Alt Pirineu” encarregat per l’òrgan gestor del Parc Natural a Raiels, iniciatives que arrelen.

La jornada ha estat coorganitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Sort i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i ha comptat amb una assistència d’una trentena de persones procedents del sector ramader, restauradors i administracions públiques de l’àmbit territorial del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

En el marc de la jornada s’han donat a conèixer els principals resultats de l’estudi amb una radiografia del punt de partida actual de la cadena de valor del sector càrnic, així com les barreres existents i possibles línies de treball per superar les limitacions i frens identificats.

També s’han convidat tres experiències a la taula rodona que han il·lustrat la importància de la venda directa i de poder tancar cercle en la producció ramadera i, alhora, la importància de la vinculació entre la producció local i la restauració d’un mateix territori per tal d’enfortir col·laboracions i reforçar el sector agroalimentari en el seu conjunt. Les experiències convidades han estat Casa Beta de Pujalt (Sort, Pallars Sobirà), explotació ramadera de vedella bruna amb venda directa i obrador propi. L’explotació de ramaderia ecològica Cal Calsot-Ecopyrene de Montellà (la Cerdanya) que també realitza venda directa, té un obrador propi i dóna sortida a producte de 3 explotacions diferents, realitza visites a la finca i compta amb una aula d’entorn rural. I, per últim, l’experiència de Cuina Pirinenca de Cerdanya, col·lectiu de restaurants que recupera la gastronomia i el producte local de la comarca de la Cerdanya.

Finalment, la jornada ha permès obrir una taula de debat entre els agents del territori presents entorn d’aquells aspectes més estratègics per aconseguir retenir el valor de la carn produïda en l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu. La possibilitat de desencallar el projecte de la sala de desfer mitjançant el compromís dels diferents agents i la represa d’accions de promoció del consum de producte local dins la mateixa comarca han estat les propostes que han generat més debat entre els assistents.